donderdag 28 november 2013

Quinoa en waarom het zo gezond is

Quinoa is een zaad dat afkomstig is van de quinoaplant. Het is tegenwoordig echt een rage geworden in healthland. Waar twee jaar geleden bijna niemand nog van quinoa had gehoord, kun je nu in elke supermarkt wel quinoa kopen.

Waarom is quinoa zo gezond?

Quinoa is rijk aan voedingstoffen en bouwstoffen met name:


  • voedingsvezels
  • essentiële vetten
  • eiwitten, quinoa bevat alle essentiële aminozuren en is daarom een compleet eiwit
  • vitaminen (B en E) 
  • mineralen (calcium en ijzer)


Quinoa komt uit het Andesgebergte betekent in de taal van de bewoners supergraan of moedergraan. Zeker toepasselijk voor dit superfood dus.

Hoe pas je quinoa toe?

Quinoa kun je koken en eten als alternatief voor gierst en couscous. Je kookt het met twee keer zoveel delen water als delen quinoa. Vijf minuten koken en dan 10 minuten laten nagaren. Heerlijk in een roerbakgerecht of als hoofdbestanddeel in een salade.

Quinoavlokken zijn perfect voor een compleet ontbijt. Maak er net als van andere graanvlokken pap van en garneer met bessen of fruit.

Van quinoameel vermengd met tarwemeel, kun brood en deegwaren maken. Denk aan quinoapasta en quinoa koekjes.

Hoe gebruik jij quinoa?

zondag 27 oktober 2013

Wat is baking soda en waar kun je het kopen?

Baking soda, het wondermiddel uit Amerika. Is er iemand die nog nu nog nooit van dit product heeft gehoord? Overal kom je het tegen, althans het woord. Het product zelf ligt nog niet (altijd) in het schap van de supermarkt, maar bij steeds meer mensen – vooral vrouwen – is het wel een item in de keukenkast.

Waar kun je baking soda kopen?
Baking soda heb ik zelf voor het eerst bij Etos gekocht. Dat was echter een kleine verpakking van 100 gram, wellicht te weinig voor normaal gebruik, maar om kennis te maken een ideale hoeveelheid.
Baking soda kun je in Amerika overal in elke supermarkt wel vinden. In Nederland wordt het vooral online gekocht. De prijs is best verschillend per shop. Let hier dus goed op. Voor een pond is 3 a 4 euro een goede prijs.

Wat kun je nu eigenlijk met dit middel?
De mogelijkheden die baking soda biedt zijn in vele blogs te vinden. Een lijst van hopelijk de meeste mogelijkheden zul je in dit artikel vinden. Toch is het onmogelijk om alles te benoemen wat baking soda kan. Er is altijd wel iemand ergens anders die nog een ideale toepassing kent. Als je dus nog wat mist, geef dan een reactie, dan zet ik het erbij,

Baking soda voor je persoonlijke verzorging        

Baking soda als zeep:
Was je handen met een mengsel van water en baking soda in een verhouding van 1 tot 3.

Baking soda als deodorant:
Door de neutraliserende werking van baking soda verdwijnt de zweetgeur maar het vocht houd je nog wel.

Baking soda als scrub voor gezicht en lichaam:
Baking soda als scrubgel kun je op twee manieren maken. Of gemengd met water (net als bij de zeep 1 deel water en 3 delen soda) of gemend met hydraterende creme. Toepassen als gewone scrubgel, dus in een cirkelende beweging inwrijven en vervolgens afspoelen met lauwwarm water.

Baking soda als shampoo:
Om shampoo van baking soda Vte maken, meng je 1 deel baking soda met 2 delen water. Inmasseren en laten intrekken. Het is even wennen, maar de aanhouder schijnt er uiteindelijk (na een aantal weken).

Baking soda als voetenbad
Baking soda kun je net als gewone soda toepassen om je voeten heerlijk t verwennen met een warm voetenbadje van met zout.  Drie eetlepels opgelost in een teiltje met warm water is voldoende.

Baking soda als badzout:
Enkele eetlepels Baking Soda in bad zorgt voor een zachte huid.

Baking soda als mondverzorging:
Baking soda maakt je tanden wit maar beschadigt je gebit als je ermee poetst. Als tanspasta is het niet aan te raden. Daarentegen kun je het wel als mondwater gebruiken, zodat het alleen een positieve invloed heeft op je gebit. Hiervoor los je een theelepel baking soda op in een half glas water. Even omspoelen en uitspugen.

Baking soda als after-bite
Maak van baking soda en water een zalf en smeer dit op de beet.

Baking soda als after-sun
Los twee eetlepels baking soda in een plantenspuit met water. Het sproeisel zal een verzachtende werking geven voor je verbrande huid.

Baking soda als schoonmaakmiddel

Baking soda als allesreiniger:
250 ml lauw water, 1 theelepel zuiveringszout, 1 theelepel groene zeep en een scheutje citroensap mengen in een spuitfles. Je kunt het nu gebruiken als vervanger voor de gangbare allesreiniger spray.Als dweil middel kun je een half kopje baking soda aan een emmer water toeveoegn. Poets hiermee vlekken weg en dan nadweilen met een natte doek. Niet geschikt voor vloeren in de was

Baking soda als ovenreiniger:
Baking soda over de onderkant van de oven strooien. Spuit er water overheen en laat een nacht staan. Je zult de oven nu gemakkelijk kunnen reinigen.

Baking soda als toiletreiniger:
Strooi een kopje baking soda in het toilet en giet een flinke scheut azijn overheen. Het zal beginnen te bruisen. Na tien minuten kun je de wc met een borstel reinigen.

Baking soda als ontstopper:
Ontstop je afvoer door er elke week vier eetlepels Baking Soda in the gooien. Daarna naspoelen met heet water.

Baking soda als wasmiddel:
Vervang de helft van de waspoeder door een half kopje baking soda. Je kleren worden schoner, frisser en de kleuren helderder.

Baking soda als vlekverwijderaar:
Smeer een pasta van Baking Soda met water op de vlek, laat even weken en was vervolgens zoals gewoonlijk.

Baking soda als geurvanger:
Snel last van een stinkende vuilnisemmer? Strooit in een nieuwe afvalzak altijd even een laagje baking soda. De soda vangt de geur en je hebt nergens meer last van. Hetzelfde kan bij de afvoer van badkamer en keuken, de kattenbak, je zweetschoenen etc. Overal verdwijnen ongewenste geurtjes.

Baking soda als ontkalker:

Voor de waterkoker: Strooi een half pak (200-250 gram) baking soda in de waterkoker en vul deze met water. Een aantal uren laten staan en omspoelen. Daarna nog een keer een volle kan water koken. Je kunt ook het water laten koken en daarna baking soda erbij doen, wel even roeren zodat het goed oplost. 

zondag 20 oktober 2013

De natuurlijke productlijn van Lavera

Lavera is een bekend merk van verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten.  De producten zijn voor zover mogelijk van biologische herkomst. Bovendien worden ze niet op dieren getest. De producten zijn zoals gezegd 100% natuurlijk en dat houdt in dat er helemaal geen chemische ingrediënten in voorkomen. Het gevolg is minder allergische reacties en een natuurlijke bron van vitamine E, wat erg goed is voor je huid.

Als je natuurlijke verzorgingsproducten zoekt, dan zit je dus met Lavera producten goed.

Je vindt in het Lavera assortiment onder andere lavera shampoo, deodorant, make-up en zonnebrand.

Het complete assortiment bestaat uit de productlijnen:

Basis Sensitiv - basis producten voor dagelijks gebruik en geschikt voor elk huidtype
Body & Wellness Care - heerlijke producten voor je huid waarmee je lichamelijk én geestelijk ontspant
Faces - gezichtsverzorgingsproducten met door Lavera zelf geproduceerde plantfluïdes
Hair Pro - natuurlijke producten voor de verzorging van je haar, zowel voor het reinigen als het stylen
Men  - producten voor de man met natuurlijke verkwikkende elementen speciaal gericht op de man
Sun Sensitiv - minerale zonbescherming, waarmee je huid op een natuurlijke wijze beschermd wordt tegen de zon
Lips - hydraterende lippenbalsem die je zelfs kunt eten!
Trend Sensitiv - De Lavera make-up lijn met alles op het gebied van cosmetica
Neutral Baby & Kind - een lijn speciaal voor de kleintjes, heerlijk reinigende en verzorgende producten

vrijdag 18 oktober 2013

Biologische kruidnoten voor Sinterklaas?

Zoals alles bijna biologisch verkrijgbaar is, zo zijn ook sinterklaasproducten in de bio variant te vinden.

Natuurlijk zullen velen zélf thuis pepernoten en kruidnootjes bakken, al dan niet biologisch. Toch zijn er genoeg die daar geen tijd voor hebben en in de winkel of op internet gaan zoeken naar biologische pepernoten.

Kruidnoten van biologische komaf zijn eigenlijk overal al wel te krijgen, elke biowinkel heeft ze vaak wel liggen rond Sinterklaas. Deze kruidnoten zijn vaak gemaakt van tarwemeel. Velen zullen echter ook op zoek zijn naar spelt kruidnoten, omdat ze de voorkeur geven aan speltmeel. Speltmeel is namelijk gezonder dan tarwemeel, vult beter en de gluten zijn van een andere samenstelling, waardoor ze fijner zijn voor de spijsvertering.

Behalve spelt pepernoten, zijn er nog meer sinterklaas producten van speltmeel of speltbloem op de markt. Zo is er gevuld speculaas, zijn er spelt amandelkransjes en zijn spelt speculaaskoekjes immens populair, en niet alleen in het najaar.

Je ziet het, ook sinterklaaskoekjes zijn verkrijgbaar in biologische variant en zelfs met speltmeel. Zelf bakken is lekker, maar met echte biologische sinterklaasproducten uit de winkel zit je ook prima. Ook hierin zitten natuurlijke ingrediënten en ze zijn dus veel gezonder dan de goedkope massavarianten in de supermarkt.


vrijdag 11 oktober 2013

Hoe bak je met amandelmeel?

Amandelmeel, velen hebben er nog nooit van gehoord. Anderen wel, maar hebben geen idee wat het nou precies is. Toch zijn er al een heleboel mensen die regelmatig bakken met amandelmeel.

Wat is amandelmeel?
Amandelmeel is niets anders dan gemalen amandelen.
Let op: amandelmeel is niet hetzelfde als amandelpoeder. Dat wordt namelijk gemaakt van uitgeperste amandelen- ook wel amandelpulp genoemd - waarbij het vet als is verwijderd om er amandelolie van te maken. Amandelpoeder bevat veel minder van de oorspronkelijke gezonde voedingsstoffen en is daarom ook een stuk goedkoper. Ga je amandelmeel kopen, let dan gewoon op de prijs: betaal je zo´n 16 euro per kilo, dan heb je te maken met echt amandelmeel. De goede variant dus.

Hoe en wat bak je met amandelmeel?
Met amandelmeel kun je gewoon brood, koekjes, pannenkoeken en cake bakken. Eigenlijk wat je ook met andere meelsoorten bakt. Je hebt er zelfs minder van nodig dan je met standaard meel gebruikt omdat je met eieren voor volume zorgt. Dit is een lekker voorbeeld van een lekker recept van amandelmuffins.
Bak nooit op een hogere temperatuur dan 180 graden, anders heb je kans dat het eerder verbrandt dan het gaar is. Steek er een satéprikker in als je denkt dat je baksel gaar is. Komt deze er droog uit, dan is het goed. Is het bijna gaar maar wel al erg bruin? Doe de oven dan uit en laat het in de warme oven nog even nagaren.

Waar kun je amandelmeel kopen?
Amandelmeel kun je tegenwoordig bijna overal krijgen: bij de bakker, in de natuurwinkel en je kunt gelukkig ook gewoon online amandelmeel kopen.Wil je regelmatig amandelmeel kopen? Dan is het goedkoper om het in kilozakken te kopen. Je kunt zelfs 10 kilo amandelmeel in een keer aanschaffen, maar dan moet je wel echt een grootverbruiker zijn!

Koop je meerdere verpakkingen tegelijk  dan geven veel webwinkels een zogenaamde staffelkorting. Dit houdt in dat je korting krijgt als je meer dan een x aantal tegelijk bestelt. De houdbaarheid is vaak wel ruim 1 jaar, maar vraag het voor de zekerheid toch even na, voor je in een keer veel amandelmeel tegelijk bestelt.

Succes met bakken!


vrijdag 7 juni 2013

Wat is het verschil tussen vierge kokosolie en gewone kokosolie?

Vierge kokosolie is gemaakt van gemalen kokosnoten die men bij een lage temperatuur in droogkasten laat drogen. De kokos wordt dus niet verhit en het persen gebeurt ook koud, vandaar ook de term koudgeperst. Vierge kokosolie behoudt de kokosgeur. Er is een wezenlijk verschil met de andere, goedkopere variant: deze kokosolie is gemaakt van vruchtvlees dat buiten in de hitte is gedroogd, wat veel minder hygienisch is dan het drogen in de droogkasten. Door het lange proces en het verhitten gaan veel goede eigenschappen van de kokosolie verloren. Er vindt een raffinageproces plaats waarbij de kokosolie wordt ontgeurd en gebleekt. Ook hierdoor gaat een deel van de voedingsstoffen en dus de voordelen verloren.

Ga je kokosolie kopen, dan kun je dus het beste kiezen voor de vierge kokosolie. Dit zijn de voordelen van kokosolie en deze zijn het grootst bij de vierge variant.

  • Kokosolie bevat voor 50% laurinezuur, wat in de darmen wordt omgezet naar monolaurine. Monolaurine is een goed wapen tegen virussen en bacteriën. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de levenskwaliteit van Aids patiënten toeneemt en zij minder last van het virus ondervinden wanneer ze elke dag kokosolie nuttigen.
  • Kokosolie bestaat uit verzadigd vet (geen transvet!) maar dankzij de middellange keten vetzuren geeft het vet een voordelige inwerking op de hart- en bloedvaten.
  • De middellange keten vetzuren wordt nauwelijks opgeslagen als vet en stimuleert de verbranding. Je bent van kokosolie eerder vol en kokosolie verlaagt de glycemische index van je voeding. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler krijg je minder snel weer trek. Kokosolie helpt je dus als je wilt afvallen. 
  • Kokosolie is heel goed voor de darmen. Het is licht verteerbaar en verbetert de darmflora.
  • Kokosolie is verzorgend voor je tanden!
  • Kokosolie is goed voor je uiterlijk en houdt je jong.

Hoe gebruik je kokosolie?
Wanneer je kokosolie rauw nuttigt, bereik je het beste effect. Maar je kunt er ook prima in bakken. Je kunt zelfs in kokosolie frituren, en het vet wel anderhalf jaar lang gebruiken als je het soms even filtert. Je zou hiervoor de ontgeurde variant kunnen gebruiken omdat je veel nodig hebt.

Kokosolie is ook goed voor je huid en haar. Sommige mensen smeren het bijvoorbeeld op exceem of andere plekjes en hebben daar baat bij. Ook hiervoor geldt dat de vierge variant beter is dan de ontgeurde variant.

Kokosolie koop je tegenwoordig niet alleen in de natuurwinkels maar zelfs in de supermarkt. Voor de vierge variant moet je vaak wel bij een biologische winkel zijn. Ook kun je kokosolie online kopen in een biologische webwinkel of online natuurwinkel. Het loont de moeite om de prijzen te vergelijken, is er ergens een aanbieding dan kun je bijvoorbeeld best iets meer inslaan. De houdbaarheid van kokosolie is vaak wel langer dan een jaar. Met een beetje vergelijk kun je dus behoorlijk wat besparen.


dinsdag 7 mei 2013

De Voordelen van Spelt ten opzichte van Tarwe

Wie heeft er inmiddels nog nooit van spelt gehoord? Spelt is bezig met een opmars in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken de gezonde eigenschappen van dit oergraan en stappen over op spelt producten.

Wat zijn de voordelen van spelt ten opzichte van tarwe?




  1. De voedingsstoffen in spelt blijven tijdens het malen van het graan veel beter bewaard
  2. Spelt bestaat uit een perfecte mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, eiwitten en ballaststoffen.
  3. Spelt is rijk aan aminozuren. Deze wekken de productie van blij makende hormonen op.
  4. De gluten in spelt hebben een andere samenstelling dan die in tarwe. Spelt is daardoor gemakkelijker te verteren dan tarwe. 
  5. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel na het eten van tarwe eerst stijgt om weer vervolgens weer te dalen, waardoor je weer sneller trek krijgt. Spelt is hierdoor ook uitermate geschikt voor diabetici.
Spelt vind je tegenwoordig in steeds meer spelt producten terug. Zo is er speltmeel, speltkoekjes, spelt pasta, speltmuesli en speltbloem.

Gebruik jij al spelt? En heb je een lekker recept? Mail het ons, dan publiceren we je recept.