dinsdag 25 maart 2014

Quinoa na jaren van twijfel nu ook koosjer

Na jarenlange twijfel is het ook in Israel razendpopulaire quinoa koosjer bevonden.

Na waarnemers naar plantages in Peru en Bolivia te hebben gestuurd, besloot Orthodox Union van het koosjerkeurmerk dat quinoa vanaf deze Pesach is toegestaan.

Dankzij de populaire kok Y. Ottolenghi is quinoa bekend, beroemd en geliefd geworden in Israel. Nu quinoa kopen ook voor de koosjere gezinnen eindelijk is toegestaan, komt er een hele afzetmarkt bij voor de boeren.

Vrolijk Pasen!


zondag 16 maart 2014

Speltmeel steeds duurder

Speltmeel zijn in het afgelopen jaar steeds duurder geworden. In maart zijn de prijzen opnieuw met minstens 50% verhoogd. Enorm vervelend, want er zijn juist steeds meer mensen die dit gezonde graan ontdekken. Maar daar zit ook meteen de oorzaak. De vraag is dus explosief gestegen en men zegt dat er in Oost-Europa te weinig ingezaaid is. Er is zodoende een tekort en tekorten zijn niet goed voor de prijs. Onze leverancier De Nieuwe Band haalt al het biologische speltmeel en speltbloem van de Commandeursmolen. Deze producent kampt nu met het probleem dat telers toezeggingen niet nakomen. Het schijnt zelfs dat ze hun voorraden speculatief hebben verkocht! De Commandeursmolen heeft dus te weinig spelt en kan ook niet bijkopen omdat spelt of op is of ineens twee keer zo duur. Het gevolg is nu dat de Commandeursmolen zijn klanten minder kan bedelen, bij de Nieuwe Band is dat zelfs slechts de helft van wat ze nodig hebben. Op onze beurt hebben wij als klant van De Nieuwe Band de pech dat er minder is te verdelen onder de (web)winkeliers en dat de prijzen omhoog gaan. De schaarste heeft er ook toe geleid dat De Nieuwe Band geen 25 kilo verpakkingen meer kan leveren. Dit geldt zowel voor spelt, speltmeel als speltbloem. Wij kijken uit naar de nieuwe oogst van de nazomer. Hopelijk is er dan weer genoeg spelt en kunnen de prijzen weer omlaag. Tot dan moeten we het helaas doen met kleine verpakkingen (400 gram, 1 en 5 kilo) en hoge prijzen.

Speltbrood