vrijdag 7 juni 2013

Wat is het verschil tussen vierge kokosolie en gewone kokosolie?

Vierge kokosolie is gemaakt van gemalen kokosnoten die men bij een lage temperatuur in droogkasten laat drogen. De kokos wordt dus niet verhit en het persen gebeurt ook koud, vandaar ook de term koudgeperst. Vierge kokosolie behoudt de kokosgeur. Er is een wezenlijk verschil met de andere, goedkopere variant: deze kokosolie is gemaakt van vruchtvlees dat buiten in de hitte is gedroogd, wat veel minder hygienisch is dan het drogen in de droogkasten. Door het lange proces en het verhitten gaan veel goede eigenschappen van de kokosolie verloren. Er vindt een raffinageproces plaats waarbij de kokosolie wordt ontgeurd en gebleekt. Ook hierdoor gaat een deel van de voedingsstoffen en dus de voordelen verloren.

Ga je kokosolie kopen, dan kun je dus het beste kiezen voor de vierge kokosolie. Dit zijn de voordelen van kokosolie en deze zijn het grootst bij de vierge variant.

  • Kokosolie bevat voor 50% laurinezuur, wat in de darmen wordt omgezet naar monolaurine. Monolaurine is een goed wapen tegen virussen en bacteriĆ«n. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de levenskwaliteit van Aids patiĆ«nten toeneemt en zij minder last van het virus ondervinden wanneer ze elke dag kokosolie nuttigen.
  • Kokosolie bestaat uit verzadigd vet (geen transvet!) maar dankzij de middellange keten vetzuren geeft het vet een voordelige inwerking op de hart- en bloedvaten.
  • De middellange keten vetzuren wordt nauwelijks opgeslagen als vet en stimuleert de verbranding. Je bent van kokosolie eerder vol en kokosolie verlaagt de glycemische index van je voeding. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler krijg je minder snel weer trek. Kokosolie helpt je dus als je wilt afvallen. 
  • Kokosolie is heel goed voor de darmen. Het is licht verteerbaar en verbetert de darmflora.
  • Kokosolie is verzorgend voor je tanden!
  • Kokosolie is goed voor je uiterlijk en houdt je jong.

Hoe gebruik je kokosolie?
Wanneer je kokosolie rauw nuttigt, bereik je het beste effect. Maar je kunt er ook prima in bakken. Je kunt zelfs in kokosolie frituren, en het vet wel anderhalf jaar lang gebruiken als je het soms even filtert. Je zou hiervoor de ontgeurde variant kunnen gebruiken omdat je veel nodig hebt.

Kokosolie is ook goed voor je huid en haar. Sommige mensen smeren het bijvoorbeeld op exceem of andere plekjes en hebben daar baat bij. Ook hiervoor geldt dat de vierge variant beter is dan de ontgeurde variant.

Kokosolie koop je tegenwoordig niet alleen in de natuurwinkels maar zelfs in de supermarkt. Voor de vierge variant moet je vaak wel bij een biologische winkel zijn. Ook kun je kokosolie online kopen in een biologische webwinkel of online natuurwinkel. Het loont de moeite om de prijzen te vergelijken, is er ergens een aanbieding dan kun je bijvoorbeeld best iets meer inslaan. De houdbaarheid van kokosolie is vaak wel langer dan een jaar. Met een beetje vergelijk kun je dus behoorlijk wat besparen.